LineConnector: einde aan gehannes met kluwen infuus- en medicatielijnen  - Amazing Erasmus MC (2024)

Erasmus MC

Erasmus MC-Create4CareenzorgtechbedrijfBest Care SolutionsBVlanceren deze weekeen bijzonder product: deLineConnector.

DeLineConnectoris een kleineplasticklemin de vorm van een bloemetje,waarin zesinfuuslijnenen twaalf medicatielijnenkunnen worden vastgeklemd.Hetproductis de eerste uitvinding van project Create4Care dat zijn weg naar de markt vindt.

DeLineConnectorkomt geen dag te vroeg: met meer dan 500covid-patiënten op de IC die geregeld op hun buik moeten worden gedraaid –en weer terug- worstelen verpleegkundigen meer dan ooit met dewirwaraan snoeren en lijnen die de patiënt vastgekoppeldhouden aan monitoren en infuuspompen.

LineConnector: einde aan gehannesmet kluweninfuus- en medicatielijnen - Amazing Erasmus MC (1)

Initiator van Create4Care Onno Helder demonstreert de LineConnector

Handzame bundel

Aan dat geworstelkomt met deLineConnectoreeneinde. Metdrie van dezeklemmetjestussen de medicatiepompen en de patiënt,worden de lijnen keurig en overzichtelijksamen gebondentot een handzame bundel.

Tamara de Vos, manager vanErasmus MC-Create4Care, is trots.Create4Care verbetertproductenen processendie onpraktisch, tijdrovend, onhandig of zelfs onveilig zijn, en als we ze niet kunnen verbeteren, ontwerpen we ze opnieuw’, legt De Vos uit.

‘DeLineConnectoris eentypische oplossing voor een probleem dat bij ons werd aangedragen door de werkvloer, weet De Vos.PatriciaKoudstaal,senior IC-verpleegkundigeen adviseur Kwaliteit van deIC kinderen,kaartte het probleemin 2018aan.Zijdroegzelfal een eerste suggestie aan voor een oplossing.

Create4Care pakte de handschoen op en ging met een groep studentenen docentenvan de minorZorgtechnologieaan de Hogeschool Rotterdamaan de slag. Twee jaar laterligter een product dat klaar is om te worden verkocht aan ziekenhuizen in de hele wereld. De Vos: ‘Dit is precies ons doel:hetbottomupverbeteren van de zorgin co-creatie met de zorgprofessional.

Duitsland

BerryGraveth,samen met StefanHectorseigenaar van hetzorgtechbedrijfBest Care SolutionsBV,gaat deLineConnectorop de markt brengen.De belangstellingisgroot.De IntensiveCare-afdelingenvan het Erasmus MC ontvangen medio volgende maand de eerste 7500 exemplaren.Gravethheeft aanvragen vaneen tientalandere ziekenhuizen inheelEuropa. Zijn distributeur is bezig deLineConnectorin Duitslanden Scandinaviëte introduceren.

Gravethwaseen poos geledenbij Tamara de Vos op bezoek in destudiovan Create4Care om te bespreken hoe ze konden samenwerken. Zijn oog viel meteen op de ‘Bloem’,zoals het prototype destijds nog heette.Graveth, zelf voormalig IC-verpleegkundige, herinnert zich: ‘Ik zag direct de potentie. Met die kluwen aan lijnen wordt aldecennia langgehannest’, schetst hij.

Onlangsnogzag hij opNetflixde ziekenhuisserieLenoxHill. ‘Ook daar zie je ze worstelen met die lijnen. Het is echt een universeel probleem.Vaak lossen verpleegkundigen het op door alle lijnen dan maar los te koppelen en opnieuw aan te leggen. Los van het feit dat je daarmee meer risicoop lijninfecties kuntveroorzaken, wordt ook veel medicatie verspild. Want je moet dannieuwe medicatiespuiten aanmaken.

Best CareSolutionsBVkreeg voor deeersteproductiekostenvan deLineConnectoreen lening vanErasSupport, hetfinancieel fonds van het Technology Transfer Office(TTO)van het Erasmus MC. Ook al een primeur.De lening voor Best Care Solutions is de eerste dieErasSupportheeft goedgekeurd.

Pril

‘Het vinden vankapitaal om eenbriljantideeop de markt te brengen, is vaak ontzettend lastig als een nieuw product zichnog in een prilstadium bevindt’, weet Nathalie Popken,senior Business Development Managerbij TTO. ‘De meestefinancieringsmogelijkheden zijn gericht op investeringen in eenproduct dat al een stapje verder is.Het Erasmus MC heeft met financiële steun vanRijksdienst voor Ondernemend NederlandErasSupportontwikkeld, een investeringsinstrument specifiek voor beginnende bedrijven en aspirant-ondernemers.’

ErasSupportverstrekt een maximale lening van € 20.000 per project enbiedt daarbijtoegang tot een netwerk van innovatiegerichte organisaties in Nederland, met name in de regio Rotterdam. Dit geeft ondernemers de kans om in contact te komen met bestaande ondernemers, hun ondernemersvaardigheden aan te scherpen en waardevolle tips en tricks te leren.

Wegwerp

DeLineConnectorszijn disposable. Bij elke lijnenwissel of ontslag van de patiënt worden ze weggegooid. ‘Vanuit infectiepreventieperspectief is het niet wenselijk en mogelijk dat producten met dergelijke toepassing en vorm worden hergebruikt’, zegtGraveth. ‘Op termijn willen weechtergraag bijdragen aan het verminderen van de plastic afvalberg en gaan we onderzoeken of ze te recyclen zijn. Maar laten we eerst zien of de ziekenhuizen ze ook echt prettig vinden in gebruik.’

Tenslotte: gaan Erasmus MC-Create4Careen Best Care SolutionsBVrijk worden van dit briljante idee?Graveth: ‘Ik doe dit werk omdat ik het leuk vind om te ondernemen én om met innovatie bezig te zijn. Dan volgt het geld vanzelf wel. Maar als naast de Nederlandse ziekenhuizen bijvoorbeeld ook Duitse ziekenhuizen hem willen hebben, kan het echt een succes worden. Er staan 28.000 IC bedden in Duitsland.’

De Vos vult aan:een deel van de revenuen komt terug naar het Erasmus MC. Dat geld komt hier dan weer ten goede aan zorg en wetenschap.’

Erasmus MC-Create4Careheeft op dit moment ongeveerdertig projecten lopen: van eerste pril idee tot een prototype dat bijna klaar is voor een gang naar ‘de markt’.Het streven is om jaarlijks zeven tot tien ideeën op te pakken, die minimaal twee producten moeten opleveren.

LineConnector: einde aan gehannes met kluwen infuus- en medicatielijnen  - Amazing Erasmus MC (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 6413

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.